Heijplaat Online was even een paar uur Offline

Heijplaat Online domeinverhuizing

Leestijd: 3 minuten
Door: Heijplaat Online


Laatste update: 6 oktober 2023, 13:28

. Het offline zijn van Heijplaat Online tussen 15:30 en 00:30 was een bewuste keuze. Vorige maand had ik namelijk besloten om het domein te verhuizen. Ik had het domein HeijplaatOnline.com (het internetadres van de website) jaren geleden bij host A ondergebracht en nu wilde ik dat verhuizen naar host B.

De oude host bood meerdere voor mij gewenste functies niet aan. Daarnaast was de prijs-kwaliteitverhouding bij de nieuwe host vele malen gunstiger. De keuze was daardoor snel gemaakt, maar het maakte het ook erg spannend om het daadwerkelijk uit te voeren. Er kan namelijk van alles fout gaan en ik had nog nooit een domein verhuizing gedaan.

Dus ik maakte een back-up van de database met alle nieuwsberichten en ook van de broncode van de site. Dit is de code waarin onder andere staat waar het menu moet staan, welke lettertype ik wil gebruiken, hoe groot het lettertype moet zijn, de kleuren van de website en dergelijke.

Om 14 uur autoriseerde ik de nieuwe host om de overdracht van het domein te starten. De melding die ik kreeg, was dat het tot wel vijf dagen kon duren, voordat de overdracht voltooid zou zijn. Ik schrok daar in eerste instantie van, maar koos toch om het proces te starten. De lange termijn voordelen wogen zwaarder dan dat de website mogelijk vijf dagen uit de lucht zou zijn. Vijf minuten later had ik de inloggegevens van de nieuwe host ontvangen, maar dat hield niet in dat de domeinnaam HeijplaatOnline.com al was geregistreerd bij de nieuwe host.

Om 15:30 kreeg ik een e-mail van de oude host waarin ik de overdracht kon goed keuren. Hierdoor zou het proces versneld worden. Op het moment dat ik de overdracht goedkeurde, ging HeijplaatOnline.com direct uit de lucht en was de website even een paar uur via een andere link beschikbaar. Het voordeel dat ik had, doordat ik ooit als gratis website begonnen ben. Om eerlijk te zeggen had ik niet meer verwacht dat ik gisteren nog een email zou ontvangen, waarin zou staan dat de domeinnaam bij de nieuwe host geregistreerd zou zijn. Bij de overdracht stond namelijk dat dit van enkele minuten tot maximaal 72 uur zou kunnen duren. Dus boven mijn verwachting was daar toch om 22 uur de bevestiging. Op dat moment waren zowel de tijdelijke link waarop de website functioneerde, als ook HeijplaatOnline.com in de lucht. HeijplaatOnline.com was alleen een compleet lege huls.

Nu had ik de keuze om alles te gaan importeren wat uren zou gaan duren. Of ik kon een functie bij de oude host proberen. Hierdoor zou ik verder geen werk hebben om de twee aan elkaar te koppelen. Bij de nieuwe host moest ik de naamservers aanpassen en bij de oude moest ik op controleren drukken. Het proces duurde maar 2 uur, waarbij ik af en toe checkte of HeijplaatOnline.com al op actief stond. Hoe opgelucht ik was dat om 0:30 uur alles weer, zoals vanouds werkte, kan ik niet in woorden uitdrukken.

Ook de nieuwe voor mij gewenste functies waren al direct beschikbaar. Gelukkig heb ik nu ook een test omgeving tot mijn beschikking. Hier kan ik de nieuwe mogelijkheden uitproberen, zodat jullie lezers geen last ondervinden van mijn gepruts om uit te vogelen hoe alles werkt. De afgelopen jaren hebben jullie hier en daar mijn gepruts zeker wel gemerkt, want ik heb met vallen en opstaan moeten leren hoe CSS en HTML code werkt. Deze twee zijn nodig om de broncode van een website te kunnen schrijven. Ik had 0 komma 0 kennis van beide toen ik in 2015 begon als de webmaster en webdesigner van HO. Dat brengt me gelijk bij de volgende vragen:

  • Functioneert er iets niet naar behoren in jouw ogen?
  • Mis je nog een mogelijkheid op de website?

Laat dit dan per e-mail info@heijplaatonline.com aan me weten dan kan ik kijken of ik het indien dit mogelijk is, kan toevoegen of aanpassen.

Geef een reactie