Druk bezochte dodenherdenking bij monument Heijplaat

Home » Heijplaat Nieuws » Commissie der gevallenen Heijplaat » Druk bezochte dodenherdenking bij monument Heijplaat

Leestijd: 2 minuten
Door: Heijplaat Online


Laatste update: 5 mei 2023, 15:10

Tientallen belangstellenden hadden zich verzameld rondom het monument ter herinnering aan de oorlogsslachtoffers. De ceremonie met het thema: Leven met oorlog werd geleid door Goof van der Stoep.

Welkomstwoord Goof van der Stoep

Het mooie weer had de organisatie afgelopen donderdag tijdens de Dodenherdenking laten besluiten om direct op het Henk Huismanplantsoen de genodigden en belangstellenden te ontvangen in plaats van in de Huiskamer 2.0.

Voor de herdenking was er ondersteuning verleend vanuit de Huiskamer 2.0, de Culturele Commissie Heijplaat, het Zeekadetenkorps, stichting Historisch Heijplaat, wethouder Chantal Zeegers en kinderburgemeester Louey Zerourou.

Toespraak kinderburgemeester Louey Zerourou.
Voordracht “Leven met oorlog” Rianne Voet.
Voordracht gedicht “4 mei” Diny van der Stoep.
Herdenkingstoespraak wethouder Chantal Zeegers

Na de toespraken, twee minuten stilte en kransleggingen konden de belangstellenden een kopje koffie of thee in de Huiskamer krijgen en napraten.

Het plantsoen op de hoek van de Courzandseweg en de Heysekade is tijdens de dodenherdenking in 2011 vernoemd naar de Rotterdamse verzetsstrijder Henk Huisman.

Aan het Henk Huismanplantsoen in Heijplaat is in oktober 2018 een nieuw oorlogsmonument geplaatst. Dit monument herdenkt “VOOR HEN DIE VIELEN” en in het bijzonder de ongeveer 1500 Joodse vluchtelingen, die van november 1938 tot november 1939 in het nabij gelegen vluchtelingenkamp de Quarantaine-inrichting hebben geleefd. Verder herdenkt het de verzetsstrijder Arie den Toom.

Het oude monument van Arie den Toom aan de Victorieuxstraat is verwijderd.

Kranslegging monument Heijplaat

Geef een reactie