Uitnodiging onthulling monument commissie der gevallenen Heijplaat

Home » Heijplaat Nieuws » Commissie der gevallenen Heijplaat » Uitnodiging onthulling monument commissie der gevallenen Heijplaat

Leestijd: 2 minuten
Door: Heijplaat Online


Laatste update: 7 oktober 2023, 09:20

De commissie der gevallenen Heijplaat nodigt u van harte uit tot het bijwonen van de onthulling van het nieuwe monument, met daarop het nieuwe kunstwerk vervaardigd door Aloysius van Saus, bewoner van de voormalig Quarantaine-inrichting Beneden Heijplaat. Het nieuwe monument is een monument ter nagedachtenis aan:
 • ca. 1500 Joodse vluchtelingen, die van november 1938 tot en met november 1939 in de Quarantaine-inrichting Beneden-Heijplaat verbleven en waarvan ca. 10 procent zijn omgekomen in de Duitse concentratiekampen.
 • Verzetsstrijder Arie den Toom, die een paar weken voor het beëindigen van de 2e wereldoorlog op brute wijze is geëxecuteerd.
 • Voor hen die vielen, waarbij we tegenwoordig niet alleen denken aan al de mensen die zijn omgekomen tijdens de 2e wereldoorlog, maar ook daarna tijdens de diverse vredesmissies waaraan Nederlandse militairen deelnamen en aan burgers zoals personeel van “artsen zonder grenzen”, omgekomen in oorlogsgebieden, waar zij trachtten hun goede werk te doen.
De onthulling van het nieuwe monument vindt plaats op woensdag 17 oktober en zal worden uitgevoerd door burgemeester Ahmed Aboutaleb, geassisteerd door kinderen van Basisschool De Klaver Heijplaat (die het monument heeft geadopteerd). U bent van harte welkom vanaf 14.30 uur in de Huiskamer aan de Heijsekade 1. Indien technisch uitvoerbaar wordt er tijdens de toespraak beeldmateriaal vertoond. Het programma ziet er als volgt uit:
 1. Welkomstwoord namens de Commissie der Gevallenen Heijplaat door Goof van der Stoep
 2. “Largo” van Händel
 3. Toespraak door Goof van der Stoep: “Het nieuwe monument”
 4. Muzikale thema van de film “Schindler’s list”
 5. Toespraak door dhr. J. Goldfinger oud-bestuurslid Nederlands Israëlitische Gemeente Rotterdam en oud-bewoner van de Quarantaine-inrichting
 6. Lopen naar het monument
 7. “Avinoe Malkenoe” door Barbara Streisand, dit is een joodsgebed waarin o.a. om  veiligheid en gezondheid voor de kinderen wordt gebeden.
 8. Toespraak door burgemeester Ahmed Aboutaleb
 9. Onthulling door burgemeester Ahmed Aboutaleb geassisteerd door kinderen van Basisschool De Klaver Heijplaat en mw. Jacobs.
 10. Dankwoord namens de commissie der Gevallenen Heijplaat door Wil Mangelsdorf
Uitnodiging onthulling monument commissie der gevallenen Heijplaat