ONTWIKKELING 6 GRONDGEBONDEN WONINGEN + 2 APPARTEMENTEN HEIJPLAAT


Leestijd: 2 minuten
Door: Heijplaat Online


Laatste update: 16 augustus 2022, 13:46

OPDRACHTGEVER

Ten Brinke INSPIRE Vastgoedontwikkeling B.V.

OMVANG

6 grondgebonden woningen + 2 appartementen

WERKZAAMHEDEN

Projectontwikkeling

CATEGORIE 
Wonen
PROJECT

Voor eigen rekening en risico ontwikkelt de joint-venture Ten Brinke INSPIRE Vastgoedontwikkeling B.V. 6 grondgebonden woningen en 2 appartementen op een kavel op Heijplaat. Heijplaat is een wijk in het Rotterdamse stadsdeel Charlois. Heijplaat ligt zuidelijk van de Nieuwe Maas en wordt omringd door de Eemhaven in het westen en de Waalhaven in het oosten.

 

Heijplaat is ontstaan als woonwijk voor arbeiders van de toenmalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) die in 1904 begon met onderhoud en bouw van schepen. De naam verwijst naar de nabijgelegen, en inmiddels verdwenen, buurtschap De Heij. In 1914 werd de NV Bouwmaatschappij Heyplaat opgericht, die opdracht gaf tot het bouwen van een toentertijd moderne wijk in de vorm van een tuindorp. Het tuindorp werd ontworpen en ontwikkeld door Architectenbureau H.A.J. en Jan Baanders. In het begin van de jaren twintig was het tuindorp af en vormde een gemeenschap met eigen scholen, winkels, feestzaal en kerken. In de huidige bebouwing zijn nog goed de structuren van het tuindorp te vinden. In de as van de centrale woonstraat bieden de drie oorspronkelijke kerken in elkaars verlengde een schilderachtige aanblik. In de jaren vijftig werden 300 huizen, ontworpen door architect J.W.C. Boks, bijgebouwd.

 

Doordat de RDM verdween en het aantal havenarbeiders verminderd is, is de wijk in aanzien achteruitgegaan. Winkels sloten en de levendigheid verdween. Sinds 2008 wordt het RDM-terrein ontwikkeld tot een onderwijscampus, wat voor nieuwe bedrijvigheid zorgt. Een deel van de gebouwen is anno 2015 gerestaureerd, de grote bedrijfshallen worden onder meer gebruikt voor tentoonstellingen en presentaties. Daarnaast ontstaat de wijk Het Verborgen Geheim met 170 nieuwbouw koopwoningen die tussen 2016 en 2023 in meerdere fases worden gerealiseerd. Heijplaat staat weer op de kaart!

 

De locatie van deze ontwikkeling aan de Heysekade is in meerdere opzichten uniek. Heijplaat is één van de stadshavens van Rotterdam. Verstopt achter de voormalige scheepswerf van de RDM is het een bijzonder tuindorp met een rijke cultuurhistorische achtergrond. Het idyllisch gelegen rivierstrandje op de oever is het enige natuurlijke zandstrand van Rotterdam en wordt druk bezocht. Op voordracht van de gemeente Rotterdam is het gebied Heijplaat (de voormalige RDM-werf, de woonwijk en het voormalige quarantainecomplex) in mei 2018 aangewezen als rijksbeschermd stadsgezicht. Hier woon je middenin de dynamiek van de haven én vlakbij het centrum van Rotterdam!

 

Ten Brinke INSPIRE Vastgoedontwikkeling ontwikkelt hier 6 grote grondgebonden gezinswoningen en 2 appartementen in samenwerking met New Horizon Urban Mining, Flex! | The Next Habitat, Theo Verburg Architecten, Bim&Beyond en Pieters Bouwtechniek.

https://inspirerealestate.nl/portfolio_page/ontwikkeling-6-grondgebonden-woningen-2-appartementen-heijplaat/

Geef een reactie