Heijmans renoveert quarantainegebouwen Heijplaat Rotterdam

Heijplaat Online 12 mei 2016 %the_time()%
Laatste update: 12 mei 2016, 07:53 uur

11  mei 2016
In opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam renoveert Heijmans de historische quarantainegebouwen op Heijplaat in Rotterdam. Het gaat om onderhoud aan de schil van vijf gebouwen. De gebouwen in het inmiddels 100 jaar oude dorp zijn in 2008 een officieel Rijksmonument geworden. Het werk is recent gestart en wordt in juni overgedragen aan de het Havenbedrijf.

Behoud van historische waarde

Sinds de in gebruik name van de quarantainegebouwen in 1935 zijn de gebouwen aan een opknapbeurt toe. Heijmans voert renovatiewerkzaamheden uit aan onder meer: luifels, kozijnen, pannendak en goten. Ook wordt de overtollige begroeiing rondom de gebouwen weggehaald. De oorspronkelijke historische details van de gebouwen blijven bewaard. De werkzaamheden vinden vooral buitenshuis plaats. De namen van de te renoveren gebouwen, het ‘Ontsmettingsgebouw’, het ‘Keukengebouw’, de ‘Isoleerbarak’, de ‘Portiersloge en het ‘Chloorhuisje’, herinneren direct aan de ontstaansgeschiedenis van het Quarantaine-terrein.

Quarantaine-terrein

Het zes hectare tellende Quarantaine-terrein ligt ten Noord westen van Heijplaat en is omringd door havens en de rivier de Maas. Oorspronkelijk waren de gebouwen bedoeld om besmette zeelieden te behandelen en te isoleren. Die functie heeft het uiteindelijk nooit gehad. Wel zijn er vluchtelingen, repatrianten uit Nederlands-Indië en emigranten opgevangen. Het complex bestond uit twaalf verschillende gebouwen, waarvan er nog negen in gebruik zijn. De gebouwen worden gebruikt door o.a. kunstenaars.

Voor het Havenbedrijf Rotterdam renoveerde Heijmans in 2015 ook de Cruise Terminal Rotterdam aan de Wilhelminakade op de Kop van Zuid.

http://heijmans.nl/nl/nieuws/heijmans-renoveert-quarantainegebouwen-heijplaat-rotterdam/