Memorie Maandag – Scheepsbrand 8 doden

Mr. Jan Elshout brand 11 februari 1971 rdm

HEIJPLAAT – Vandaag in #MemorieMaandag gaan we terug naar 11 februari 1971. De dag van de scheepsbrand waarbij 8 personen om het leven kwamen op de RDM.

Het schip m.s. Rhenus 125  werd in 1939 gebouwd in Bolnes. In 1964 werd het schip omgebouwd tot passagiersschip in Dordrecht. Later werd ze hernoemd in het passagiersschip m.s. Mr. Jan Elshout.

Op 20 januari 1971 was het schip op de RDM gearriveerd. Het schip diende voor de huisvesting van de burgerpersoneelsleden van de Bewapeningswerkplaats te Den Helder en de Hollandse Signaal Apparatenfabriek te Hengelo. Zij waren op de RDM gedetacheerd om werkzaamheden te verrichten aan de kruiser De Zeven Provinciën, die in januari in de Heyse haven ligplaats koos.

De brand werd tussen 2 uur en half 3 ’s nachts door een brandweerman van de “Cunard Adventurer” en een wachtsman van de werf ontdekt. Het vuur woedde in een hut in het midden van het schip. De wachtsman heeft onmiddellijk alarm geslagen. De brandweer van de RDM was snel ter plaatse. Het vuur breidde zich toch razendsnel uit. Toen de Rotterdamse brandweer ter plaatse kwam stond het gehele schip in lichterlaaie. Het vuur kon zich zo snel uitbreidden, omdat het niet beschikte over schotten.

Het schip maakte door het vele bluswater slagzij en er bestond gevaar voor omslaan, enkele pompboten voorkwamen dit later. Naast het blussen vanaf de kade werd er vanaf het water werd er met 5 blusboten van de Rotterdamse Havendienst en enkele blusboten van de Rijkshavendienst geblust.

Aan boord bevonden zich 32 man technisch marinepersoneel, 8 vrouwelijke stewards en 10 bemanningsleden. De kapitein van het schip was niet aan boord. Een deel van de opvarenden kon via de loopplank het schip verlaten, anderen moesten via de meerkabels op de wal klauteren.

Vermist werden:

  • P.J. Longste, wonende in Den Helder;
  • C.H. Uljee, wonende in Den Helder;
  • P. van Leeuwen, wonende in Den Helder;
  • J. Striet, wonende in Den Helder;
  • N.J.A. Mogenzomp, wonende in Hengelo;
  • F. van Toor, wonende in Hengelo;
  • N.J.A. Slag, wonende in Hengelo;
  • C. Spaans, wonende in Alkmaar.

In de middag bleek dat deze 8 vermiste personen niet op tijd konden wegkomen en om zijn gekomen in de vlammen. In eerste instantie werden de slachtoffers naar een ruimte achter de Schilderswinkel gebracht. Later in de middag werden zij overgebracht naar de Zuiderbegraafplaats. Naast de 8 doden raakten 11 personen gewond. 3 van deze gewonden werden naar het Dijkzigt ziekenhuis gebracht.

Er was een moeilijkheid omtrent het aantal, de Koninklijke marine beschikte namelijk niet over een lijst beschikte van de opvarenden, die zich ten tijde van de ramp aan boord bevonden. Het waren immers allen burgers, die zich niet behoefden af te melden als zij het schip verlieten. Vandaar ook dat de Marinevoorlichtingsdienst voortdurend sprak van vermisten.

Wie heeft er nog aanvullende informatie over deze scheepsbrand?